HM068: Den professionelle fotografs bedste råd til de skarpeste portrætbilleder

Anne Kring

Vil du blive skarp til at tage portrætbilleder, og er du også træt af den synlige dobbelthage? Så lyt med her i nr. 68 Help Marketing, hvor vi giver dig gode og konkrete råd til at guide dig igennem trinnene til at tage perfekt portrætbilleder.

Help Marketing Bogen Støt os ved at købe Help Marketing Bogen :-) Køb bogen

Help Marketing portrætbilleder anne kring

Portrætbilleder i Help Marketing

Help Marketing podcasten er lavet for dig, der arbejder med digital marketing, salg og ledelse, og som gerne vil opnå succes ved at hjælpe andre. Værten er Eric Ziengs. Help Marketing produceres af Nochmal.

Baggrunden for Help Marketing er, at jeg gerne vil have, at vi alle bliver en lille smule bedre til at hjælpe hinanden. Hvorfor? Fordi det gør hverdagen rarere for alle. Og fordi det i mine øjne er den bedste måde at skabe succes for sig selv og andre på, fordi du opbygger værdifulde relationer.

Ugens gæst er Anne Kring. Anne Kring er uddannet reklamefotograf, men har været selvstændig de sidste 4,5 år, hvor hun bl.a. laver billeder til virksomheder, primært portrætter til markedsføring, PR samt de sociale medier.

 I dette afsnit får du bl.a. svar på følgende:

 • Hvad skal du overvejer inden du tager portrætbillederne
 • Er det kameraet eller dig der laver de gode portrætbilleder?
 • Hvad skal du være opmærksom på, hvis billederne tages udenfor?
 • Hvad skal du være opmærksom på, hvis billederne tages indenfor?
 • Super råd til redigering af dine portrætbilleder
 • Store fejl folk ofte laver
 • (Husk du kan støtte Help Marketing)

Anne Kring i Help Marketing

Anne Kring. HelpMarketing HM68Hemmeligheden bag skarpe portrætbilleder, der positionerer dig godt

Anne Kring indleder med tre steps, der er værd at holde for øje, inden du går i gang med at tage portrætbilleder eller får en fotograf til det.

Step 1 omhandler billedernes formål. Hvad skal billederne bruges til samt hvor skal de bruges? Hvis billederne skal bruges på dit website, hvor skal de så placeres? Skal billederne være i farver, og skal de beskæres?

Step 2 her skal det gøres klart, hvad du ønsker at signalere med billederne. Krogssprog er det perfekte værktøj til at forstærke dit ønske om at signalere fx tillid. Tillid kan du opnå ved at kigge direkte på dine kunder ved at kigge lige ind i kameraet. Derudover skal du tænke på dit produkt, hvad sælger du? Og din målgruppe for at gøre det klart, hvem billederne skal tale til.

Step 3 skal der fokus på påklædning og styling, uanset køn. Det er vigtigt, at tøjet ikke er farverigt, da det tager fokus på ansigtet. Hold derfor tøjet i nedtonet farver. Husk makeup i større mængder, da lyset tager noget af det og vil give et flottere resultat.

Hvis du selv skal lære det, skal du have fingrene i et kamera. Det er vigtigt at slå fast, at det ikke er kameraet alene, der laver de fede billeder. Du behøver ikke erhverve dig et kamera til mange tusinde kroner, da du kan tage rigtig gode billeder med din telefon, hvis du forstår at bruge lys, beskæring, baggrund samt redigering rigtigt. Billedefilens størrelse er også fin til nettet. Hvis du vil erhverve dig et spejlrefleks, er det ligegyldigt hvad enten det er Nikon eller Canon.

Lyset er til gengæld rigtig vigtigt at være opmærksom på, når du skal tage billeder. At arbejde med lyset er altid vigtigt – især når du bruger mobiltelefoner. Undgå at bruge lamper, hvis du har nok i det naturlige lys.

Portrætbilleder indefor og udenfor

Udenfor skal du være opmærksom på, at du skal undgå direkte sol. Derfor er det bedst at tage billeder i overskyet vejr. Et tip til at tage billeder udenfor er at gå ind i en fx tunnel og stå og kig ud af den. Du får på den måde naturligt lys direkte i ansigtet, hvilket tilfører spil i dine øjne.

Indenfor er det en god idé at placére dig, så du står med front mod vinduet. Altså så du kigger ud af vinduet. Placer kameraet helt tæt på vinduet. Det giver dig lys i øjnene, så der opstår liv og spil.

Placér kameraet højere op end ansigtet på denne måde undgår du dobbelthager. Pas på frøperspektiv!

Redigering er en vigtig del af efterbehandling af dine portrætbilleder

Snapseed er et billigt redigeringsprogram til din telefon, som Anne Kring anbefaler dig at bruge. Hvis du vil redigere dine billeder på din computer, anbefaler Anne Kring Fotor, som er et gratis redskab til MAC. Vi har desuden skrevet denne guide med gode programmer til at redigere billeder og grafik.

Følg disse trin og optimér din billedredigering

 • Beskær
 • Lysere/mørkere
 • Kontrast
 • Farvebalance, kold/varm
 • Farvemætning
 • Sort/hvid
 • Filter/billedestil/look
 • Vælg størrelsen af dit billede

3 udfordringer ved portrætfotografering, som Anne ofte ser

 • At dem der skal fotograferes ikke kan få et naturligt udtryk frem, hvor de ser professionelle ud og de signalerer det, de ønsker. Mange synes ikke, at de ligner sig selv på billederne. Mange synes de er ufotogene.
 • Lyset. For lyst, for mørkt. Store skygger.
 • Redigeringen kikser. Det sidste touch, der gør at det ser professinoelt ud.

3 konkrete råd til portrætfotografering

 1. Eksperimentér med at bruge lyset ved vinduet. Enten som selfies med telefonen eller selvudløser.
 2. Brug penge på et fotokursus i stedet for et dyrt kamera. http://fotograffabrikken.dk
 3. Download et billedredigeringsprogram med det samme. Fotor er et eksempel. Annes egen minikursus får du ved at tilmelde dig hendes nyhedsbrev.

Og så…… Acceptér at der skal tages mange billeder, før det rigtige udtryk er der. Bliv ved indtil du er tryg ved at stå foran kameraet. Og det er mere end 15 min.

Følg Anne Kring på de sociale medier

Hvis du vil følge Anne på de sociale medier, kan du klikke dig ind på hendes Facebook-profil, LinkedIn og Google+. Du kan også besøge hendes hjemmeside, som du finder her.

Vær opmærksom på, at videoen kun indeholder interviewet og ikke hele Help Marketing. Få hele podcasten ved at abonnere på fx iTunes, så får du den bedste oplevelse helt automatisk.

Ugens content marketing værktøj: Übersuggest

Sponsoreret af Erhvervakademi Kolding. Deltag i gratis webinarer og hjælp Help Marketing ved at klikke forbi på gratiswebinar.dk. Tak!

Hvordan finder du de bedste keywords til din SEO, så du kan få masser af relevant trafik ind på dit site? Det kan Übersuggest hjælpe dig med. Du indtaster blot dit keyword, og så spytter Übersuggest straks en masse forskellige kombinationer med dit keyword ud, så du kan få inspiration til nye relevante søgeord. Det er især genialt til long tail keywords. Det er helt gratis og kan også bruges til at få nye ideer til blogindlæg. Prøv det på: ubersuggest.org. Tak til Mikael Blomgren for at foreslå værktøjet!

Kommentarer til afsnittet? Så brug kommentarerne herunder!

Lad mig høre hvad du synes om indholdet ...

Del dette på ...
Foredrag og sparring om din marketing Kontakt Eric
[index]
[index]