Analyse: Medierne prøver nyt i valgdækningen, men tør ikke rigtigt

Tirsdag den 19. november 2013 kæmpede politikere om vælgernes kommunale og regionale gunst. Samtidig var en stor del af landets journalister optaget af en hel anden kamp, nemlig kampen om din og min opmærksomhed. Kampens våben var indhold, mens strategien var Content Marketing (light). Her er min mini analyse af mediernes dækning og mine råd til, hvad Content Marketing-folk kan lære af det.

 Medier til valget    jp valg    dr valg

Meget af det samme…

Lad os starte med de kedelige: Politiken, JP, Berlingske, BT, KL og MetroXpress plastrede deres forsider til med artikler om valget. Klassisk “breaking news” artikler med “her og nu viden”. Det meste indhold var tekst og billeder, som stort set er forældet nu. Men ellers var det business as usual. En del af journalisterne deltog på andre platforme som fx Twitter. Det er ikke nyt. Men det er godt at se, at medierne bruger flere kanaler end deres egne.

Berlingskes betalingsmur stoppede mig ret hurtigt. På valgdagen, hvor de fleste nyheder ligner hinanden, er betalingsmuren svær at retfærdiggøre. Og lidt salt i såret: FDIM fortæller, at B.dk i september i år havde omkring 10 mio. sidevisninger mod 14,8 mio sidevisninger i september sidste år.

Berlingske valg

Hovedkanalerne hos DR og TV 2 var forudsigeligt kedelige i deres perfektionistiske og overpolerede udtryk. Der var ikke meget nyt at komme efter. TV 2 gav regionerne store dele af sendefladen, mens TV 2 Nyhederne formidlede valget på TV 2 News. DR gav P4 den lokale opgave, mens DR1 fokuserede på de store byer, konfliktfyldte fortællinger og kuriøsiteterne. DR2 meldte sig på banen kl. 22.30 med eksperter i studiet og sober analyse. Den udsendelse var promoveret Beverly Hills 90210-style. Ret sjovt, tjek det ud.

…  Nogle få nye forsøg

DR gav Monte Carlo drengene mulighed for alternativ dækning på dr.dk, der med et glimt i øjnene oplyste lytterne om valgresultater med en forfriskende balance mellem fakta og humor. Hele seancen blev vist live fra studiet og er lagt på YouTube. Twitter-brugerne gav ros til den alternative formidling.

 

Højdepunktet var tv2.dk’s valgdækning – en helt anden dækning end på hovedkanalen og News. Her stod Magnus Bjerg og Thomas Funding omringet af computere, tablets, mobiler og storskærme. Cecilie Beck, der var vært på hovedkanalen, kom forbi af og til. Hendes besøg var det ment som cross promotion, så seere med lyst til mere sociale medier kunne skifte over til tv2.dk.

Magnus og Thomas i tv2.dk-studet

De to unge værter fik også besøg af forskellige eksperter. Det hele var kaotisk og råt. Det var forfriskende, at helt almindelige danskere og mindre tunge politikere via stort set alle tilgængelige kommunikationskanaler kunne komme i dialog med værterne. De havde også praktikanter rundt omkring i landet, som de stillede om til via Skype. Og så er det sjovt at kunne følge med i koordineringen af interviews direkte på Twitter.

Kvalitet på flere platforme

Konklusionen herfra er, at medierne tænker meget mere tværmedialt end tidligere. Der er forbedringspotentiale, men de prøver sig frem. Det ville jeg også gøre, hvis min forretningsmodel var truet.

Hvad kan vi lære af det? Vi er nødt til at tage flere kommunikationskanaler til os og skabe kvalitetsindhold dér, hvor vores leads og kunder er. Derudover skal vi lære at genbruge og versionere indhold over i andre relevante medier. Ressourcerne er ikke uendelige, og vi kan lige så godt cross promote. P3-dækningen af valget var jo sådan set et kommentarspor (lige som på DVD) til DR1’s valgdækning. Kort sagt: Mestrer vi kanaler, versionering og cross promotion, så er vi nået langt med Content Marketing-indsatsen, uanset om vi har fire eller 15 kommunikationskanaler.

Et par løse tanker

  • KMD opdaterede borgerne med de seneste fakta på www.kmdvalg.dk. Mon ikke KMD om fire år har egne journalister til at dække valget?

  • Jeg kiggede hurtigt forbi Public Affairs-bureauernes hjemmesider. Intet om valget. De burde ellers være dygtige til at formidle, hvad der sker, og have en interesse i at fortælle deres kunder og leads om det?

  • På LinkedIn var der stort set ingen omtale af valget

  • Ifølge Overskrift.dk blev #kv13 brugt omkring 9.600 gange mens #rv13 måtte nøjes med 793 tweets på valgdagen

  • For en analyse af, hvordan sociale medier flyttede magt ved valget, kan jeg anbefale Benjamin Rud Elberths analyse

Hvordan oplevede du valgdækningen? Er jeg på rette spor med analysen eller er den skudt helt ved siden af? Giv en kommentar!

 

Lad mig høre hvad du synes om indholdet ...

Del dette på ...
Foredrag, kurser og sparring om Content Marketing og sociale medier Brug Nochmal