HM145: Effektiv international PR handler om genbrug og at tale sammen

elke_wossner

Arbejder du med PR og kommunikation i en virksomhed, der opererer i flere lande? Så kender du alt til, hvor udfordrende det er at sikre, at det rigtige budskab kommer frem i alle lokalmiljøerne. International PR og kommunikation er en svær balancegang, som ugens ekspert mestrer. Se noterne under afspilleren.

Help Marketing Bogen Støt os ved at købe Help Marketing Bogen :-) Køb bogen

International PR og kommunikation på tværs af landegrænser i Help Marketing

Help Marketing henvender sig til dig, der arbejder med marketing, salg og ledelse. Målet er at hjælpe dig til at blive bedre. Lad dig inspirere og få ny viden ved at lytte til Help Marketing podcasten, hvor Eric Ziengs hver uge interviewer en ny ekspert inden for et bestemt område.

Baggrunden for Help Marketing er, at vi alle kan blive en smule bedre til at hjælpe hinanden. Hvorfor? Fordi det gør hverdagen rarere for alle. Men i lige så høj grad fordi det er den bedste måde at skabe succes for dig selv, da du opbygger værdifulde relationer.

Help Marketing som bog? Læs mere her.

Ugens gæst: Elke Wößner-Probst

I denne uge har vi besøg af Elke Wößner-Probst, som er ansvarlig for kommunikation og PR hos finansvirksomheden PPRO. Også på tværs af landegrænser. Du kan følge Elke på Linkedin eller læse mere om PPRO, hvor Elke er ansat.

I ugens afsnit får du mere viden om:

 • Hvordan du arbejder med international PR og kommunikation på tværs af landegrænser
 • Hvordan du sikrer, at det samme budskab kommer frem i de forskellige lande
 • Hvordan du bedst samarbejder med lokale PR-bureauer og PR-afdelinger
 • Hvordan du bedst administrerer kontakten til de lokale journalister fra international perspektiv
 • Hvordan du måler din internationale PR
Se også:

Hvordan sikrer du, at det rette budskab kommer ud på de forskellige markeder?

En af de helt store udfordringer i international PR er, at der er mange forskellige gatekeepers. Der er ikke bare journalisterne ansat ved de forskellige medier, men også bureaer og lokale afdelinger. Derudover vil der altid være forskellige agendaer i de forskellige lande. I England er Brexit på dagsordenen, mens det fylder mindre i eksempelvis de danske medier. De PR-vinkler, der skal fokuseres på i de forskellige lande, kan variere enormt meget.

One size fits all går aldrig, når du arbejder med international PR. Og slet ikke, når du arbejder med det på tværs af mange landegrænser. Essensen af dit overordnede budskab skal i bund og grund være det samme, men når det kommer til måden, som det serveres bedst på, kan der være en verden til forskel.

Se også:

Nogle budskaber vil være helt identiske – lige meget hvilket marked, der er tale om. Det er typisk, når du skal ud og kommunikere, hvad din virksomhed står for og gerne vil opnå. Din virksomheds DNA er, som den er, og det skal du aldrig forsøge at camouflere eller ændre på i din kommunikation. Men måden, hvorpå du introducerer din virksomhed til en journalist, kan være meget forskellig alt afhængig af geografisk tilhørsforhold.

Har du mulighed for at udforme budskaber, som passer til alle dine markeder, og som kan nøjes med at blive tilført lokalt spin, kan du spare mange ressourcer. Men det er ikke i alle brancher og lande, den går, og så må du forvente, at der skal flere ressourcer til, når når du tilpasser din kommunikation i dit arbejde med PR internationalt.

Se også:

Hvordan sikrer du, at dine folk i forskellige lande arbejder i samme retning?

Hvordan sikrer du, at dit tyske team eller dit franske team er skarpe på, hvilket budskab du vil have dem til at kommunikere? Elke har prøvet lidt af hvert. Hun er nu hos et tysk firma, der er på to markeder. Det tyske og det engelske. Det team, hun er ansvarlig for, består af seks personer, som alle er placeret i Tyskland. Derudover samarbejder de med et tysk bureau og et engelsk bureau.  

I hendes tidligere job hos et russisk firma havde de folk i seks forskellige lande (det inkluderer “lande” som Benelux og The Nordics). Og hvordan mestrede de her kunsten at sikre, at alle talte det samme sprog? Elke, som taler af erfaring, giver sine bedste råd til, hvordan du håndterer det:

 • Kommuniker, kommuniker, kommuniker
 • Glem aldrig at inddrage og informere de kollegaer, der sidder i et andet land
 • Undgå konference-opkald og brug videokonference i stedet
 • Mød hinanden face-to-face så ofte, det er muligt
 • Grib knoglen i stedet for kun at kommunikere via e-mail
 • Del ideer og lær hinanden at kende på bedste vis
Se også:

Relationer til de lokale journalister

Skal du bruge krudt på selv at have en relation eller et minimumskendskab til de vigtigste journalister på de enkelte markeder? Det er ikke muligt for dig, der sidder i en central position – måske med ansvaret for international PR, at være overalt. Lad det lokale bureau, som du samarbejder med, eller din kollega på markedet tage sig af det. Lad personer, som du stoler på, tage sig af den vigtige opgave at have en relation til de fremtrædende journalister, som er vigtig for din virksomhed.

Lige såvel som det er naturligt, at der er forskellige ansvarsområder, når det kommer til økonomi eller grafik, så gælder det samme med den internationale PR-indsats i de enkelte lande. Din vigtigste opgave er at sikre dig, at alle dine kollegaer – eksterne som interne – arbejder i en og samme retning, som gavner din virksomhed. Lad dine kollegaer gøre det, de er gode til. Du kan ikke kontrollere dem på daglig basis.

Se også:

Sørg for at afholde møder og give alle i de brede teams den nødvendige information, som de skal bruge for at udføre deres arbejde godt. Klæd dem på og støt dem, hvor du kan. Det bureau, du arbejder sammen med, bliver betalt for at være kreativ i forhold til at få dit budskab igennem. Og du skal give dem friheden til at være kreative.

Arranger møder, følg med i previews og reviews, lav fælles brainstorming og hold hinanden opdateret. Sådan arbejder Elke med de bureauer, hun entrerer med. Og så sørger hun for at mødes med dem minimum en gang i kvartalet.

Se også:

KPI’er for international PR?

Du kan ikke bruge den samme størrelse inden for dine KPI’er på de forskellige markeder. I Danmark har vi ikke nær så mange medier som i Tyskland eller UK. Derfor skal du gå mere kvalitativt til værks.

Opskriften er at lave en Media Goal List for hvert land, din virksomhed opererer i. Altså en liste over de medier, der er relevante for at få bragt dit budskab. Så deler du point ud per succes i de medier, der er angivet på listen. For eksempel kan det udløse ét point for at få bragt en nyhed med et foto eller tre point at få bragt en længere artikel med et citat.

Lav et system, der passer til din virksomhed. Så kan du måle indsatsen på de forskellige markeder op imod hinanden, og du kan sikre dig, at dit bureau eller dine kollegaer på tværs af landegrænserne er helt skarp på, hvad der er en succes for jer, og hvad I gerne vil opnå.  

Se også:

OpenLinkProfiler

Arbejder du hårdt for at få links til din side for at stige i søgeresultaterne? Kunne du godt tænke dig lidt viden om, hvor dine konkurrenter får links fra? Eller vil du bare gerne have overblik over de links, du har i dag?

Brug OpenLinkProfiler, der giver et gratis overblik over links, der peger til din side. Nogle features er:

 • Hvilke URL’er har et link til dine URL’er?
 • Hvilke lande kommer linksene fra?
 • Hvilke år har du fået hvor mange links?
 • Overblik over Link influence score – altså hvor mange links du har fra svage til stærke links.

Du kan også se hvilke sider på dit site, der får flest links. For eksempel er helpmarketing.dk jo en redirect til nochmal.dk/podcasts – den får flest links ud over forsiden…

Gå ind på OpenLinkProfiler og prøv det af. Hvis du opretter en gratis profil, kan du endda eksportere data.

Der findes også en betalt version, men start med den, der er gratis.

Læs mere om ugens tool her Se alle værktøjer samlet her
Altid up to date med Help Marketing! Få en mail hver måned med det seneste afsnit. Du tilmelder dig også Nochmals nyhedsbrev. Du kan altid melde fra igen.
=
Lad mig høre hvad du synes om indholdet ...

Del dette på ...
Foredrag og sparring om din marketing Kontakt Eric