HM035: Få succes med memes i din markedsføring

Hvad er et meme? Hvordan kan du bruge memes i din markedsføring? Det giver meme-ekspert Oscar Laug Jensen sit bud på i afsnit 35 i af Help Marketing.

Help Marketing Bogen Støt os ved at købe Help Marketing Bogen :-) Køb bogen

Indhold i dette afsnit af Help Marketing: Memes i din markedsføring

Ugens gæst er Oskar Laug Jensen. Han er Art Director og founder af Memetic, som rådgiver om og laver memes til markedsføring. Hvis du ønsker at se mere til Oscar Laug Jensen på sociale medier, kan du finde ham på Twitter og Linkedin.

I dette afsnit får du bl.a. svar på følgende:

  • Hvad er en meme?
  • Hvem bruger memes?
  • Når du mødes med kunder eller chefen, hvilke argumenter bruger du for at overtale dem til at bruge memes?
  • Hvordan kan virksomheder bruge memes i deres kommunikation og markedsføring?
  • Hvorfor fungerer memes?
  • Hvad skal man forstå før man starter på at lave memes?

Oscar Laug Jensen i Help Marketing

Help Marketing Oskar Laug Memes fotoHvad er et meme?

Ifølge Oscar kan det være svært at definere et meme, fordi det kan være rigtig mange ting. Men kort sagt er et meme en idé, en handling eller en stil som spreder sig og ændrer sig fra person til person. Et godt eksempel på et meme er virakken om Kähler vasen. Her eksploderede internettet og folk brugte guldstriberne fra vasen i alle mulige nye sammenhænge. Et par eksempler på, at guldstriberne blev brugt i mange sammenhænge og delt via sociale medier er en wc kumme, øldåser, slanger og meget mere.

6 kategorier af memes

Memes findes i forskellige genre og der findes seks kategorier af memes. Nedenfor kan du se hvad, der kendetegner den enkelte memekategori.

Billede Memes

Bolius meme nochmal

Fra bolius.dk

Billede memes er kendetegnet ved at være et billede med tekst eller indsatte objekter. Dette meme er det man kender ved at være et fjollet billede med en tekst for oven og for neden. Et billede meme kan også have indsatte objekter, her er Kähler vasen igen et godt eksempel på et billede meme.

GIF Memes

reaction gif nochmal meme

WWE

Den anden kategori af meme er GIF’er, som er en videofilm uden lyd som looper, det bruges ofte som reactionsgif, altså som en kommentar til noget på sociale medier.

Sprog memes

lol-omg-wtf memes nochmal

Fra sandiegofreepress.org

Sprog dækker over talemåder og slang på nettet f.eks. er udtryk som ”LOL”, ”OMG” eller ”TGIF” udbredte udtryk på nettet. En anden udbredt sætning på nettet er ”nailed it”, som henviser til noget man ikke klarede godt, det kan f.eks. være en kage man har lavet, som er virkelig grim og så skriver man ”nailed it” det kan bruges på mange forskellige måder.

 

Fysisk memes

Video memes er rigtig stort på nettet.  Et godt eksempel på et video meme er videoen med Hitler fra Der Untergang, hvor man kommer nye undertekster på og på den måde sætter hele klippet ind i en ny kontekst. Der findes også imitations video meme, hvor nogen lader som om de er Miley Cyrus på en yoga bold og svinger rundt i stuen. Oscar har selv lavet et video meme der fik stor viral succes. Det var en imitationsvideo af Bamse, der får tæsk, som er set over halvanden million gang.

Se også:

Advice animals

Scumbag steve memes nochmal

knowyourmeme.com

Nogle memes har nogle indforstået koder, som man skal forstå. I meme kategorien advice animals er det vigtigt at man forstår disse koder, for ellers giver det ikke mening i almindelighed. Et godt eksempel på et advice animal meme er ”Scumbag steve”, som er et billede af en fyr der står i en entré. Hver gang man bruger det billede skal teksten handle om dårlig opførsel. Der findes et parallel meme, der hedder ”scumbag stacey”. Det er den kvindelige version om dårlig opførsel. Der er dermed mange memes, der har indforstået koder, som man skal forstå. Der er dog ligeså mange memes der ikke har indforståede koder som eksemplet med pindsvinet fra Bolius.

 

Hvordan holder du dig opdateret på memes?

Når du laver memes gælder, det om at holde dig opdateret og hele tiden vide, hvad der er aktuelt. For at kunne holde overblik over de mange memes og være bevidst om, hvad der bliver talt om på nettet, anbefaler Oscar, at man hyppigt besøger internetkulturens højborg Reddit. Oscar anbefaler også, at man kigger på google trends, hvor man kan se hvad, der bliver talt mest om i øjeblikket.

Se også:

Fjerne baggrund i billeder med PowerPoint

Hvis du skal lave memes eller andet grafisk arbejde, hvor der skal optræde dele af billeder, men uden baggrund, så kræver det ofte en grafiker eller en tjeneste, der koster penge. Men Powerpoint kan gøre det samme – ikke helt så professionelt, men til et internet meme er det mere end rigelig. Åbn Powerpoint, kopier billedet med baggrund ind, klik på det og vælg formater. Så er den første mulighed på the ribbon som Microsoft kalder menuen med værktøjer, knappen “fjern baggrund”. Klik på den og så arbejder du med at få fjernet baggrunden. Den gør meget automatisk, og så kan du finjustere. Baggrunden bliver bare hvid, så du får ikke et rigtig baggrundsløst billede i den forstand. Men det er rigelig til at lave memes og andet grafisk arbejde i en fart.

Se alle værktøjer samlet her
Altid up to date med Help Marketing! Få en mail hver måned med det seneste afsnit. Du tilmelder dig også Nochmals nyhedsbrev. Du kan altid melde fra igen.
=
Lad mig høre hvad du synes om indholdet ...

Del dette på ...
Foredrag og sparring om din marketing Kontakt Eric