Gratis podcast hosting på archive.org

Vil du podcaste, men har du et meget lille budget? Så er svaret måske at hoste filerne hos archive.org – det er ganske gratis. Læs her hvordan du gør og hvilke fordele og ulemper der er ved gratis podcast hosting hos archive.org

Hosting af podcast-filer

For at lytterne kan få adgang til din podcast i fx Spotify, iTunes/Apple Podcast eller andre såkaldte podcatchere (apps og programmer hvor du kan lytte til podcasts), skal selve mp3-filen være tilgængelig et sted online. Alle podcatchere trækker så lydfilen fra samme sted via et RSS-feed. Stedet hvor mp3-filen ligger er hosten. Derfor hedder det at hoste dine mp3-filer.

Se også:

Typisk hoster man hos et hosting selskab, hvor priserne ligger omkring 100-200 kr. månedligt for 2-4 afsnit om måneden. Prisen beregnes ud fra, hvor store dine filer er i megabyte. Jeg bruger fx Blubrry (du kan få en måned gratis hos Blubrry med dette link – bemærk: Hvis du bliver kunde via linket, får jeg lidt småpenge fra Blubrry, så brug linket!). Men der findes også andre gode hosts som fx Lipsyn og Spreaker. De fleste af hostene hoster filerne og giver dig ligeledes statistik om antal downloads.

Gratis podcast hosting af mp3-filer

Hvis du ikke har mulighed for at betale for hosting, kan du i stedet benytte Archive.org som host. Det koster ikke penge, og det er heldigvis også nemt.

 • Opret en profil hos archive.org (koster ikke penge, men du skal aflevere din mailadresse)
 • Upload din mp3-fil
 • Angiv metadata om din mp3-fil
 • Klik på upload
 • Herefter får du siden med din fil, hvor den kan aflyttes direkte hos archive.org
 • Under downloads finder du mp3-linket, højreklikker og kopier dette link
 • Det kopierede link skal du så sætte ind i dit RSS-feed – bruger du PowerPress plugin, indsætter du linket i plugin’et
 • Herefter udgiver du som normalt

Skifte fra podcast host til archive.org

Hvis du skifter fra en host til archive.org, skal du downloade alle dine mp3-filer og uploade dem til archive.org. Herefter skal du finde de enkelte links til hver mp3-fil. Disse links sætter du ind i dit RSS-feed i stedet for de nuværende, som din host har givet dig. Få den bedste overgang fra host til Archive.org ved kun at ændre linket. Start med at gøre det for ét afsnit for at sikre dig, at alt fungerer.

Sådan får du gratis podcast hosting hos archive.org

Herunder kan du via screenshots se metoden. De er taget fra min hobby-podcast, BingeCast.

Når du har oprettet en profil, skal du klikke på “upload” i højre hjørne. Bemærk: Undgå mellemrum og specialtegn i filnavnet, da de kan forvirre i RSS-feedet senere. Tal og bogstaver er at foretrække.

 

Når du har uploadet, udfylder du metadata for dit afsnit, og du tilføjer tekst, som besøgende på archive.org vil kunne læse.

 

Til sidst ser du siden, hvor brugerne kan lytte til afsnittet via archive.org. I højre side er der links til selve filen i forskellige formater. Højreklik på mp3-formatet og kopier stien til mp3 filen. Dette link skal du bruge til dit RSS-feed.

 

Du kan også uploade flere mp3’er ad gangen. På screenshottet er de første afsnit af sæson 3 af BingeCast uploaded. I højre side kan du klikke på “all files”, og der får du de konkrete links til hver mp3 afsnit for hvert enkelte afsnit.

 

Indsæt mp3-linket i PowerPress, hvis du bruger dét plugin. Ellers sæt mp3-linket ind, hvor du normalt sætter det ind, så det kommer ud i dit RSS-feed.

 

RSS-feed for BingeCast med linket til mp3-filen hos archive.org. Herfra kan podcatchers spille filen for brugeren.

Se også:

Du kan afspille afsnittet på Archive.org her. Og du kan se afsnittet med vores show notes på BingeCasts egen hjemmeside her. Bemærk at archive.org automatisk laver forskellige filformater af din mp3 (fx en .ogg fil herunder). Bemærk også at jeg uploadede mp3-filen med mellemrum (repræsenteret ved %20 i ogg-filen). Det ændrede jeg senere og derfor står der bare “BingeCast3x05” i mp3-filen. Undgå mellemrum og specialtegn, da visse podcastafspillere kan have svært ved at oversætte dem.

Fordele og ulemper ved hosting af mp3-filer hos archive.org

Det lyder jo smart, at alle bare kan hoste hos archive.org uden at betale. Og det er det. Vær dog opmærksom på tre ting:

 • Du får ingen statistik på downloads af filen fra archive.org. Så hvis du vil følge med i væksten eller har sponsorer, kan archive.org ikke anbefales.
 • Archive.org er normalt langsommere end betalte hosts. Det vil sige downloading af filen på lytterens mobil tager længere tid end hos en betalt host.
 • Archive.org’s opgave er at være et bibliotek for internettet, og biblioteker er ikke meget for at slette indhold. Derfor er det svært at fjerne filen fra archive.org, når du først har uploadet den.

De primære fordele er, at det er gratis og nemt at arbejde med. Prøv det selv, du kan starte lige her.

Se også:
Lad mig høre hvad du synes om indholdet ...

Del dette på ...
Foredrag og sparring om din marketing Kontakt Eric